There is no such thing as a free lunch. Kraftnettet er brukerfinansiert.

Statnett har sluppet et par nyheter denne uka. Den ene, om at bygginga av ny sentralnettslinje til Finnmark blir skjøvet to år fram i tid, blir mottatt med jubel i regionen og presentert som en politisk seier. Dagens nyhet, om fastsetting av sentralnettstariffen for 2016, får noe mindre oppmerksomhet. Nå er ikke sentralnettstariffen det enkleste temaet å lage sexy oppslag på, men de to sakene henger uløselig sammen. Som så ofte før forbigås koblingen i stillhet. Dels bevisst, dels fordi man ikke tenker på at det er slik det henger sammen: Kraftnettet er brukerfinansiert. Når staten gir konsesjon til bygging eller oppgradering av nett, innebærer det også en tillatelse til at netteier krever kostnadene sine dekket. Dekket av nettkundene.

Det nye sentralnettet i Finnmark har ei kostnadsramme på 8-12 mrd kroner. Det utgjør en betydelig andel av de investeringer Statnett skal gjøre i årene framover. Og, vi er inne i en periode med historisk høy investeringsaktivitet i det norske kraftnettet. Det vil gi tilsvarende «rekorder» i nettleia. Statnett meldte i dag at kostnaden for alminnelig forbruk vil øke fra 200 til 230 kroner per KW til neste år. Det er i henhold til planen, tariffstrategien, som forutsa at sentralnettsleia ville bli omlag doblet fra 2014 til 2018.

Det er gode grunner til at investeringstakten øker. Også i kraftnettet er det vedlikeholdsetterslep. Fornybarsatsinga krever sitt, det samme gjør petroleumsaktiviteten i feks Finnmark, forbruksendringer og befolkningsvekst. Selvfølgelig er det uakseptabelt at Troms og Finnmark kan mørklegges i timevis på grunn av en boltefeil. Selvfølgelig skal vi ta vare på kostbar infrastruktur. Men, vi må altså også tenke på at kostnadene skal dekkes. Det er oss forbrukere Statnett viser omtanke for når de er skeptiske til å bygge nytt sentralnett i Trøndelag dersom det ikke blir vindkraftutbygging der. Det var den omtanken som i utgangspunktet gjorde at de helst ville vite om det kom nytt stort forbruk til Finnmark før de fattet beslutning om nytt sentralnett. Fordi nytt, stor forbruk også ville gi samfunnet inntekter, og flere til å dele på regninga. Man bygger ikke firefelts motorvei der det ikke trengs i håp om at det vil være behov i framtida, for folk flest si regning.Det kan være greit å tenke på neste gang noen krever nytt nett, og det straks: Kravet innebærer også høyere regning for forbrukerne.

Heldigvis for norske forbrukere er prisen på strømmen som fraktes i nettet lav. Sammenligner vi oss med andre land er den generelle kostnaden for strømforbruk i Norge veldig lav. Vi flyter over av kraft og vi ødsler med den. Statnetts kostnader skal deles på alle landets forbrukere og vi skal nok stå han av.

Bekymringa er de investeringene de regionale nettselskapene skal gjøre. De er inne i samme boomen. Behovene er størst der krafta finnes. Det vil i praksis si i den befolkningsmessige periferien. Investeringene finansieres på samme måte, av kundene, i periferien. Det ligger i sakens natur at de er ikke mange. DET kan bli en langt tøffere tørn, ikke minst for næringslivet i distriktene.

Det er da Kraftfylka spør: Er det virkelig forbrukerne i fornybarregionene som skal betale for de utbyggingene som trengs for at nasjonen skal nå fornybarmålene og for å få nok til strøm inn til de større byene? Skal virkelig antallet kunder, altså betalere, være et større konkurransefortrinn for nettselskap og regioner enn nærhet til fornybarressursene?

Forhåpentligvis ikke. Det finnes løsninger, for den som vil ha.

Reklamer
There is no such thing as a free lunch. Kraftnettet er brukerfinansiert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s