Er det bortkastet å spare på strømmen?

Den mest miljøvennlige KWh er den KWh som aldri blir brukt, heter det.  Energieffektivisering og -sparing skal derfor, i teorien, spille en like viktig rolle i Norge og Europas energi- og klimapolitikk som fornybarsatsing og utslippskutt. Det internasjonale energibyrået (IEA) gjentar igjen og igjen at effektivisering må stå for den største delen av utslippskuttene. Stadig nye rapporter viser at effektivisering er den rimeligste måten å kutte utslipp på. Enovas satsing på effektiviseringstiltak i industrien har gitt os noen av de mest vellykkede klimaprosjektene i Norge, de prosjektene som står for de største utslippskuttene, direkte og indirekte, og som forklarer det faktum at det står stadig færre KWh bak hvert tonn metall produsert på berget. Og, også effektivisering betyr nye, grønne arbeidsplasser. Teknologi skal utvikles, anlegg bygges, vinduer skiftes. Frigjort kraft kan brukes i ny industri, i kraftforedling og serverparker.

Likevel diskuterer vi stadig om det har noe for seg å oppfordre nordmenn og norske bedrifter til å spare energi.

Ett er den type sparing vi har sett i underskuddstider, hvor fattige og eldre sitter og fryser i mørket. Det skal vi selvfølgelig ikke ha noe av i et fornybart overflodsrike. Men skal vi virkelig fyre for både kråke og fisk, fordi vi har så mye kraft, og den er så billig? Skal vi la være å utvikle nye, smarte, energisparende løsninger fordi disse på svært kort sikt er mer kostbare enn sløsingen? I en global sammenheng er norsk vannkraft som gull å regne. Skal vi virkelig diskutere om denne skal brukes til elektrifisering og foredling, eller til oppvarming av norske gårdsplasser, eller annen sløsing. Altså i praksis absolutt ingenting?

Vi skal tydeligvis det. Energibransjen raste da el-avgiften ble økt, og argumenterte nettopp med at prisen er fryktelig lav og evt sparing ville føre den ytterligere ned. Det kan være mange gode grunner til å undres over at avgiftene øker på fornybart og ikke fossilt, men det er en annen debatt. Og nå har altså Tord Lien akkurat fått en rapport fra SSB som sier at det ikke er god klimapolitikk, eller god samfunnsøkonomi, å oppfordre det norske folk om å spare strøm i heimen. For når folk sparer strøm går prisen ned og da kan norsk industri bruke mer. Og problemet er…..?!

Heldigvis har vi mange kloke og taleføre til å argumentere mot SSB i akkurat denne saken. La oss håpe at energiministeren hører på dem. Les hva de sier hos TU.no.

Reklamer
Er det bortkastet å spare på strømmen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s